Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Περιεκτική δημοκρατία



Η Περιεκτική Δημοκρατία είναι ένα νέο πολιτικό πρόταγμα που σκοπεύει κατ΄αρχήν να αναλύσει την σημερινή πραγματικότητα, δηλαδή την βαθιά πολυδιάστατη κρίση που ζούμε, η οποία επεκτείνεται σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, όπως την ζούμε κάθε μέρα, στο οικονομικό, το πολιτικό, το κοινωνικό επίπεδο, και βέβαια το οικολογικό. Ξεκινώντας λοιπόν από την προβληματική ότι υπάρχει μια βαθιά πολυδιάστατη κρίση και την ανάλυση της, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος για να ξεπεράσουμε μια χρόνια, και τώρα εντεινόμενη, κρίση είναι να βρούμε τις αιτίες της, και σύμφωνα με την προβληματική της Περιεκτικής Δημοκρατίας, η απώτερη αιτία είναι η ανισοκατανομή δύναμης σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, δηλαδή η ανισοκατανομή εξουσίας σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, η οποία συνεχώς επεκτείνεται ―ιδιαίτερα σήμερα με την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.


6 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Νομίζω ότι το κίνημα της Περιεκτικής Δημοκρατίας καθώς και ο Φωτόπουλος έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Αξίζει κανείς να τους παρακολουθεί.

Ιδίως σε μια περίοδο που η δημοκρατία μας είναι ξεκάθαρα μια κωμωδία.

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Αυτό νομίζω και εγώ φίλε Greek Rider
εξου και η ανάρτηση αυτή .

Σε χαλεπούς καιρούς καλό είναι να αναθεωρούμε απόψεις και θέσεις και να έχουμε κρητική ματιά σε πράγματα που πράγματι έχουν ενδιαφέρων..και δε μιλάμε για δημοκρατία η φαρσοκωμωδία άλλα για το πτώμα αυτής..έτσι κι αλλιώς δεν μας έμειναν και πολλές επιλογές όπως σωστά έχεις καταλάβει παρά η λύση της μετάβασης σε αυτοδιαχειριζόμενες κοινωνίες μακριά απο τους αυτόκλητους σωτήρες ..

να σαι καλά φίλε

gregory είπε...

συνεχως θα μεγαλωνη η ανισοτητα...και αυτη η κριση που λενε αυτο τον σκοπο εχει....

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

gregory

το θέμα είναι τι κάνουμε για αυτό ρε Γρηγορη

μη πάει ο κοσμάκης πάλι στις κάλπες αύριο και ψηφίσει τον δικομματισμό τα καθίκια του συστήματος..
αν και μόνο ο συνειδητός άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο του όταν βάζει το συλλογικό καλό πάνω από το ατομικό συμφέρων και πάψει να περιμένει κάτι από τα τετριμμένα και παλαιολιθικά συστήματα και δει με άλλο μάτι την αυτοοργάνωση των κοινωνιών μας

τα λέμε

ikonikos είπε...

Φίλε Περίπλου,

οργανώνουμε σε κάποιες πόλεις ομάδες μελέτης του προτάγματος της περιεκτικής δημοκρατίας με βάση το κύριο θεωρητικό βιβλίο του Τ.Φ. "Περιεκτική Δημοκρατία - 10 Χρόνια Μετά" και κάνουμε τακτικές συναντήσεις και συζητήσεις επάνω σε διάφορα πολιτικά και κοινωνικά θέματα όπου μεταξύ άλλων συζητάμε την ανάλυση και τις λύσεις που προτείνει η περιεκτική δημοκρατία.

Αν σε ενδιαφέρει να έρθεις σε κάποια από τις συναντήσεις μας και να γνωριστούμε από κοντά επικοινώνησε μαζί μου στο ikonikos@gmail.com

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

ΦΙΛΕ ikonikos

Ενδιαφέρων ακούγεται ..

θα επικοινωνήσουμε έτσι κι αλλιώς..

να σαι καλά