Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

πρόσφυγες..


Τα σπίτια μας είναι φτιαγμένα από χαρτόνι...

Ίσως αυτό το κείμενο δε θα έχει καμία επιρροή στους Έλληνες, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, ίσως δεν έχει νόημα γι'αυτούς.

Γιατί είμαστε πρόσφυγες; Υποφέρουμε από 30 χρόνια πολέμων στο Αφγανιστάν. Αγανακτήσαμε απ'τον πόλεμο και τη βία. Γι'αυτό βρισκόμαστε στις πύλες της Ευρώπης αναζητώντας άσυλο.

Αν εμείς, οι οικογένειές μας, τα μικρά παιδιά μας, οι φίλοι μας δεν είχαμε υποστεί τη βία, τον πόλεμο και την τρομοκρατία (τις βόμβες και τις ρουκέτες) στη χώρα μας, δε θα είχαμε καταφύγει σαν πρόσφυγες σε καμία χώρα και δε θα ήταν αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό που βλέπουν όλοι σε εμάς, του πρόσφυγα.

Ζούμε σε παραπήγματα φτιαγμένα από χαρτόνι και πλαστικό, κάτω από τον ήλιο και την ανυπόφορη ζέστη, δεν έχουμε νερό και τροφή, ούτε ηλεκτρικό και τα βασικά αγαθά για τη ζωή. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος αλλά η αστυνομία, το λιμενικό, κάποιοι Έλληνες που ζουν γύρω απ'τον καταυλισμό μάς αντιμετωπίζουν σαν να μην είμαστε ανθρώπινα πλάσματα.

Απ'τους ήχους των όπλων και των εκρήξεων, από τα κατεστραμμένα και καμμένα σπίτια έχουμε μαύρες αναμνήσεις. Όπου κι αν πήγαμε, αντί για τη βοήθεια που αναζητούσαμε βρήκαμε τιμωρία. Ζητήσαμε από την ελληνική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή ένωση, μια καλή μεταχείριση σχετικά με τη ζωή. Δεν είμαστε ευτυχισμένοι με τη ζωή και τα προβλήματα που έχουμε .

Δεν είμαστε εγκληματίες, μη μας κατηγορείτε και μη μας φέρεστε σαν εγκληματίες.

Δραπετεύσαμε από το Αφγανιστάν εξαιτίας του πολέμου, της βίας, της αδικίας και της ανασφάλειας. Διασχίζουμε χιλιάδες μίλια κάτω από αμέτρητους κινδύνους για να βρούμε καλύτερη ζωή, ελευθερία και δημοκρατία αλλά δε βρήκαμε τίποτα εδώ.

Πού είναι εκείνος ο Μεσσίας που μιλούσε για δικαιοσύνη, ελευθερία; Υπάρχει κανείς που να ακούει τη φωνή μας;

Είμαστε ήδη φυλακισμένοι στον καταυλισμό μας και ακόμα κι αυτόν θέλουνε να τον καταστρέψουν. Κάθε φορά που βλέπουμε τους τραυματισμένους αδερφούς μας, με σπασμένα χέρια, σπασμένα κεφάλια, σπασμένες καρδιές τότε κι η ψυχή σπάει, σκοτεινιάζει - ψυχορραγούμε..

ΑΦΓΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σεπτέμβρης 2008

12 σχόλια:

busy bee είπε...

Αυτοί πρόσφυγες...και εμείς "μετανάστες"...μέσα στην ίδια μας την χώρα...δεν θα υπάρχουν σύνορα (αυτό είναι ίσως και θετικό)...δεν θα υπάρχουν χώρες- κράτη,...απλά φτωχοί!!!!.....και η ολιγαρχία των πλουσίων!!!....εκεί μας πάνε!
Και εμείς αντί να τους αγκαλιάσουμε τους φτήνουμε,... θεωρώντας ίσως ότι θα μας πάρουν τα δικά μας κεκτημένα....έλα ντε...ΑΛΛΟΙ θα μας τα πάρουν ΟΧΙ αυτοί!!

jacki είπε...

Υπήρξαν οι πρόγονοί μου πρόσφυγες. Άκουσα φρικιαστηκές ιστορίες από παππούδες και γιαγιάδες και κατανοώ έστω και στο ελάχιστο τον πόνο αυτών των ανθρώπων.
Καλησπέρα περίπλους.

gregory είπε...

παιδια θεωριτηκα συνφωνω μαζι σας..
πρεπη να εχουμε μεγαλητερη ευαισθησια στους μεταναστες και σιγουρα εχουμε...βρε παιδια οι ευρωπαιοι που τους εκμεταλευοντε 100 χρονια τωρα δεν τους θελουν...τους πιανουν και τους στελνουν πισω .ελατε να δειτε τη γινετε στην πατρα καθε μερα...τα συνορα μας ειναι τριπια...υπαρχουν κυκλοματα να τους φερουν μεχρι την ελλαδα....δεν θελουν να μεινουν στην αλλαδα ..και τελικα ποσους να φιλοξενησουμε...και κατι ακομα ολοι λενε οτι ειναι αφγανοι...και ειναι απο ολοι την ασια και την ανατολικη αφρικη....γιατι κανης δεν εχει χαρτια..εμεις σαν χωρα δεν στελνουμε πισω κανενα...και μη λεμε οτι και οι ελληνες ησαν μεταναστες ...δεν ειναι το ιδιο...σαν χωρα και λαος ειμαστε παρα πολυ ανεκτικοι....μαθετε και τουτο καθε μερα στο κεντρο της πατρας τσακονοντε μεταξυ τους με ξυλα και πετρες...ευχαριστω...

Ευαγγελία Πατεράκη είπε...

Όλοι είμαστε πρόσφυγες και μετανάστες!
Κάθε μέρα που μας στερούν τον ήλιο
Κάθε που σκάει το δειλινό,
με το δισάκι στον ώμο,
στις συνοριακές γραμμές,
ρίχνουμε τα ψίχουλα της καρδιάς μας
και τραβάμε γι' αλλού...

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Θερμά συγχαριτήρια γι'αυτήν την ανάρτηση όπου το άδικο πνίγει την ανθρωπιά .
Δεν θα τ΄ άφηνα περαστική απ' την αυλή σου γιατί γωρίζω ότι και ξεχασμένη και προδομένη κι ανεπίθυμητη ίσως είμαι.
Είναι που μ' έκανες να κλάψω και σε θυμήθηκα.

stella είπε...

Κι εγω προσφυγας ειμαι!
δεν μπορω να εχω αποψη,ουτε εδω ουτε πουθενα κι αυτο ειναι χειροτερο.
Η πραγματικοτητα δεν με συγκινει ,με θυμωνει!

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

busy bee

καλημέρα ΜΑΝΟ

ΑΡΕΤΗ είναι να έχεις διάκριση..
Να ξεχωρίζεις από ποίους τελικά κινδυνεύεις!!

αγωνιστικούς χαιρετισμούς

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

jacki

καλό είναι να μην ξεχνάμε και να σκύβουμε με κατανόηση στο πρόβλημα αυτών των ανθρώπων!!

καλημέρα να σαι καλά

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

gregory


Η πείνα και η ανέχεια δεν έχουν χρώμα και τόπο..
άπλα τι περιμένεις από ένα κράτος που δε ενδιαφέρεται για τους αυτόχθονες ..να ενδιαφερθεί για τους μετανάστες..

ας είμαστε λιγάκι πιο ανθρώπινοι εμείς τουλάχιστον ΓΡΗΓΟΡΗ γιατί και εμείς αύριο όπως εξελίσσεται η κατάσταση μετανάστες μας βλέπω..

κι αν τσακώνονται ρε ΓΡΗΓΟΡΗ τι να σου πω ..κι εσύ αν πεινάς και κρυώνεις με όλον το κόσμο θα τα βάζεις ..δε νομίζεις;;

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ

Ποιητικότατος !!

Μετανάστες στην ίδια μας τη χώρα είμαστε.. και από την ψυχή μας μετανάστες.. και από τα ιδανικά και τα όνειρα μας...μεταναστεύσαμε τελικά..

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

λυγερή..

Καλώς όρισες φιλαράκι!!

Πάντως για του λόγου το αληθές ούτε ξεχασμένη είσαι ούτε και προδομένη ..από έμενα τουλάχιστον..και πάντα καλοδεχούμενη!! Χαίρομαι για τον αγώνα που κάνεις για τα παιδιά που έχουν ανάγκες και βιώνουν στο πετσί τους την αδιαφορία ενός ανάλγητου κράτους.
Σε παρακολουθώ ..ξέρεις..και συμμετέχω με το δικό μου τρόπο..

αγωνιστικούς χαιρετισμούς!!

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

STELLA

καλώς όρισες !!!

Κι εμείς μετανάστες στον τόπο μας είμαστε!!

Στέλλα ..κι έμενα αυτή η πραγματικότητά με κάνει λύκο ενδεδυμένο.. με προβιά προβάτου ..

συντρόφισσα ..υπομονή ..θα ...