Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

30 ΜΑΡΤΙΟΥ Ι952 ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ



NIKΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


Στην ιστορία αυτού του τόπου υπήρξαν πολλά παραδείγματα ηρωισμού και αυτοθυσίας, από ανθρώπους που αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή, αλλά και πέθαναν για κάποια πανανθρώπινα ιδανικά όπως η λευτεριά, η ειρήνη, η ανεξαρτησία και η δημοκρατία.Ανάμεσα στα ονόματα των χιλιάδων αγωνιστών που έρχονται στο νου μας, ξεχωρίζει η αθάνατη μορφή του Νίκου Μπελογιάννη. Είναι ο φλογερός επαναστάτης που δε λύγισε ούτε μια στιγμή στη σύντομη, αλλά τόσο πλούσια σε αγώνες ζωή του. Είναι ένας από τους ανθρώπους που δε λύγισαν μπροστά σε φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια.

Είναι ένας επαναστάτης που δε δίστασε να προσφέρει απλόχερα την ίδια του τη ζωή για να ζήσουν οι επόμενες γενιές ελεύθερα και ειρηνικότερα. Ο Νίκος Μπελογιάννης γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1915. Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στο ΚΚΕ και φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά. Το 1941 παραδόθηκε στις γερμανικές αρχές Κατοχής μαζί με άλλους αριστερούς κρατουμένους.

Το 1943 κατάφερε να δραπετεύσει και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο στο πλευρό του Άρη Βελουχιώτη.

Κατά τον Εμφύλιο πόλεμο που επακολούθησε ήταν Πολιτικός Επίτροπος της 10ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού και μετά την ήττα ήταν ένας από τους τελευταίους που εγκατέλειψαν τη χώρα το 1949.Τον Ιούνιο του 1950 επέστρεψε κρυφά στην Ελλάδα με σκοπό να ξαναφτιάξει τις οργανώσεις του παράνομου τότε ΚΚΕ στην Αθήνα, που είχαν διαλυθεί από τις συλλήψεις πολλών στελεχών του και από το φόβο. Στις 20 Δεκεμβρίου 1950 συνελήφθη και δικάστηκε με βάση το Ν. 509/1947, που θεωρούσε εγκληματική οργάνωση το ΚΚΕ και το είχε κηρύξει παράνομο. Επίσης, κατηγορήθηκε ως κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης.Η δίκη του πήρε μεγάλη δημοσιότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Έμεινε γνωστός ως «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», από ένα φρέσκο κόκκινο γαρύφαλλο που κρατούσε καθημερινά. Ο Πάμπλο Πικάσο εμπνεύστηκε ένα διάσημο σκίτσο από την εικόνα του ανθρώπου με το γαρύφαλλο.Η θανατική καταδίκη δεν άλλαξε ποτέ, ούτε δόθηκε χάρη, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις. Τελικά, στις 30 Μαρτίου 1952, ημέρα Κυριακή και ώρα 4.10΄ τη νύχτα, οι τέσσερις μελλοθάνατοι μεταφέρθηκαν νωρίς το πρωί από τις φυλακές της Καλλιθέας στο στρατόπεδο του Γουδί και τουφεκίστηκαν. Η ώρα και η ημέρα της εκτέλεσης ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη και φέρεται να έγινε τότε για να προλάβουν οι υπέρμαχοι της εκτέλεσης τυχόν απονομή χάριτος.
ΝΙΚΟ. ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΣ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ......

5 σχόλια:

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Δεν έχω βιώμτα, δεν έχω διδαχτεί ούτε΄μελετήσει τόσο και όπως θα έπρεπε αυτήν την περίοδο της ιστορίας μας και τους πρωταγωνιστές της.Δεν επαίρομαι ούτε το χρησιμοποιώ για δικαιολογία.Μόνο να σε ευχαριστήσω θέλω γι αυτήν την αναφορά σου στην σύγχρονη ιστορία του δοκιμασμένου μας τόπου, τιμή στους προδομένους και βασανισμένους για τις ιδέες τους Έλληνες....
Νάσαι καλά και ευχαριστώ που ανταμώσαμε..
http://ligery.pblogs.gr

Greek Rider είπε...

Συγχαρητήρια για το blog σου φίλε

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Εγώ σ' ευχαριστώ φιλαράκι που ανταμώσαμε.
Ας μη ξεχνάμε...

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Greek Rider
ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ

sourial είπε...

τέτοιες αναφορές αναπτερώνουν την ψυχή μας....να σαι καλά